Udruženje za arbitražno pravo je u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Nemačkom arbitražnom institucijom (DIS) i GIZ-om u sklopu VIII Belgrade Open Pre Moot turnira koji je održan 21. i 22. marta 2015. godine kao pripremno takmičenje za Willem C. Vis International Arbitration Moot takmičenje iz međunarodnog privrednog i arbitražnog prava, dana 20. marta 2015. godine organizovalo sedmu po redu Beogradsku arbitražnu konferenciju (Belgrade Arbitration Conference) u amf. V Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Radom prvog panela, koji je razmatrao „goruće teme“ arbitražnog prava, rukovodio je Stiven Finicio (Steven Finizio), advokat u londonskoj kancelariji Wilmer Hale. Prvi panel se bavio nedavno donetim uputstvima za zastupanje stranaka u arbitraži koje je sačimg_ 092inila Međunarodna advokatska komora, o čemu je govorio dr Štefan Rigler (Stefan Riegler), partner u bečkoj kancel   ariji Baker & McKenzie, obezbeđenjem troškova postupka, o čemu je govorio dr Fridrih Rozenfeld (Friedrich Rosenfeld), advokat u kancelariji Hanefeld iz Hamburga, o pitanjima uloge i ovlašćenja arbitara za hitne situacije (emergency arbitrators), uz navođenje primera iz prakse, izlagala je Živa Filipič, pravni savetnik pri Arbitraži Međunarodne trgovinske komore u Parizu, a o mogućnostima pobijanja međuodluka i delimičnih odluka govorila je Ana Maser (Anna Masser), advokat u ciriškoj kancelariji LALIVE.

Drugi panel je bio usredsređen na probleme arbitražnog postupka kada se postupak tiče pluraliteta subjekata, ugovora ili predmeta spora i njime je rukovodila profesor dr Jelena Perović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru ovog panela diskutovalo se o pitanjima proširenju dejD201503200070MVPstva arbitražnog sporazuma na treća lica, o čemu je govorio Milan Lazić, partner u beogradskoj kancelariji Karanović-Nikolić, problemima zasnivanja nadležnosti kada se spor tiče više ugovora, o čemu je izlagao dr Florian Mos (Florian Mohs), advokat iz ciriške kancelarije Pestalozzi, mogućnostima spajanja postupaka, o čemu je govorio Luka Krištović Blažević, advokat iz pariske kancelarije White & Case, i problemima rešavanja sporova koji proizlaze iz ugovora koji se tiču statusnih promena privrednih subjekata, o čemu je govorio Kristof Lindinger (Christoph Lindinger), partner u bečkoj advokatskoj kancelariji Schoenherr.

Organizaciju Beogradske arbitražne konferencije koja je okupila preko 250 učesnika iz 30 država su i ove godine podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, advokatske kancelarije Wilmer Hale iz Londona i White & Case iz Pariza, kao i beogradske kancelarije Moravčević, Vojnović & Partners u saradnji sa Schoenherr i Karanović-Nikolić.