Gašo Knežević (1953-2014)

g4

Gašo Knežević, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Beogradskog arbitražnog centra, preminuo je u Beogradu 14. marta 2014. godine. Najveći deo svog radnog veka profesor Knežević je proveo na Pravnom fakultetu, gde je prošao sva univerzitetska zvanja na predmetu Međunarodno privatno pravo.

Pre početka univerzitetske karijere, profesor Knežević je radio u Okružnom privrednom sudu u Beogradu i položio pravosudni ispit. Takođe, za vreme privremenog istupanja sa Univerziteta zbog protesta protiv tadašnje kadrovske politike, tokom 2000. godine radio je kao advokat. Osim rada na Pravnom fakultetu, profesor Knežević je obavljao razne odgovorne stručne i državne dužnosti – bio je dugogodišnji arbitar i predsednik Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Srbije, predstavnik Srbije u Arbitražnom sudu Međunarodnetrgovinskekomoreu Parizu, ministar prosvete i sporta u periodu 2000-2004, narodni poslanik, član Pravnog saveta predsednika Republike, glavni pravni savetnik Ministarstva spoljnih spolova, visoki predstavnik Srbije u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije SFRJ, član Saveta za međunarodno privatno pravo, član brojnih radnih grupa za izradu zakona, član ispitnih komisija za pravosudni ispit i član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Profesor Knežević je dao nemerljiv doprinos razvoju nauke i prakse međunarodnog privatnog prava, arbitražnog prava, prava stranih ulaganja i alternativnih načina rešavanja trgovinskih sporova u Srbiji. Njegova stručnost, erudicija, moralna i profesionalna doslednost, prepoznatljiv pristup radu, odmerenost i skromnost ostaće u sećanju njegovih saradnika i brojnih generacija studenata prava.