Dana 14. maja 2020. godine u koordinaciji Hrvatske udruge mladih pravnica i pravnika u arbitraži (YCAP – Young Croatian Arbitration practitioners) i sekcije arbiražnih delatnika mlađih od 40 godina našeg Arbitražnog udruženja, održan je drugi zajednički vebinar pod nazivom „Digitalna arbitraža – Armagedon ili nova normalnost?“.

Sara Penđer iz advokatske kancelarije Stanković i partneri iz Beograda je kao predstavnik arbiražnih delatnika mlađih od 40 godina našeg Arbitražnog udruženja bila uvodničar dok je Hrvoje Kurelec iz advokatske kancelarije BDV legal Zagreb u svojstvu člana YCAP bio moderator.

U raspravi koju su vodili Ivana Blagojević iz ICC Arbitražnog suda iz Pariza, Filip Boras iz advokatske kancelarije BakerMckenzie iz Beča kao i Andrej Panov iz advokatske kancelarije Allen & Overy iz Moskve istaknuto je da digitalna arbitraža donosi pregršt mogućnosti kako za zastupnike, tako i za arbitražne institucije i arbitre.

Zaključak diskusije bio je da digitalna arbitraža definitivno nije Armagedon koji kuca na naša vrata, već sijaset prilika koje treba da iskoristimo u našu korist, od kojih su neke od njih smanjenje troškova za papir, poštarine, putovanja, zatim veća fleksibilnost, ušteda vremena, komoditet rešavanja sporova iz sopstvene kancelarije itd. Jedan od zaključaka bio je takođe da većina nedostataka digitalne arbitraže (na prvom mestu ”cyber” sigurnost) će biti prevaziđena sa napretkom tehnologije.

Vebinar je slušalo oko 60 učesnika i učesnica iz oko 25 zemalja sa svih kontinenata.

YCAP i sekcija arbiražnih delatnika mlađih od 40 godina našeg Arbitražnog udruženja će nastaviti ovu uspešnu saradnju.