Дигитална арбитража – Армагедон или нова нормалност?

Дана 14. маја 2020. године у координацији Хрватскe удругe младих правница и правника у арбитражи (YCAP – Young Croatian Arbitration practitioners) и секције арбиражних делатника млађих од 40 година нашег Арбитражног удружења, одржан је други заједнички вебинар под називом „Дигитална арбитража – Армагедон или нова нормалност?“.

Сара Пенђер из адвокатске канцеларије Станковић и партнери из Београда је као представник арбиражних делатника млађих од 40 година нашег Арбитражног удружења била уводничар док је Хрвоје Курелец из адвокатске канцеларије BDV legal Загреб у својству члана YCAP био модератор.

У расправи коју су водили Ивана Благојевић из ICC Арбитражног суда из Париза, Филип Борас из адвокатске канцеларије BakerMckenzie из Беча као и Андреј Панов из адвокатске канцеларије Allen & Overy из Москве истакнуто је да дигитална арбитража доноси прегршт могућности како за заступнике, тако и за арбитражне институције и арбитре.

Закључак дискусије био је да дигитална арбитража дефинитивно није Армагедон који куца на наша врата, већ сијасет прилика које треба да искористимо у нашу корист, од којих су неке од њих смањење трошкова за папир, поштарине, путовања, затим већа флексибилност, уштеда времена, комодитет решавања спорова из сопствене канцеларије итд. Један од закључака био је такође да већина недостатака дигиталне арбитраже (на првом месту ”cyber” сигурност) ће бити превазиђена са напретком технологије.

Вебинар је слушало око 60 учесника и учесница из око 25 земаља са свих континената.

YCAP и секција арбиражних делатника млађих од 40 година нашег Арбитражног удружења ће наставити ову успешну сарадњу.