Treće mesto na prestižnom takmičenju iz investicione arbitraže u Frankfurtu

Univerzitet u Novom Sadu osvojio je treće mesto na prestižnom takmičenju iz međunarodne investicione arbitraže u Frankfurtu od 12-16. marta u kome je učestvovalo 80 timova iz više od 30 zemalja.

Ovaj uspeh ostvarili su studenti osnovnih i master studija Pravnog fakulteta u Novom Sadu Igor Bauranov, Milena Rašković, Jovana Rubežić i Bojana Spajić pobedom u četvrtini finala nad prošlogodišnjim osvajačem takmičenja (Singapore Management University). Prolazak tima Univerziteta u Novom Sadu u finale zaustavio je Nacionalni univerzitet Singapura (National University of Singapore) koji je ovogodišnji pobednik takmičenja.

Frankfurtsko takmičenje (Frankfurt Investment Arbitration Moot Court) je najstarije takmičenje u simulaciji investicione arbitraže i jedno od najprestižnijih takmičenja za studente prava. Takmičari su zastupali tužioca i tuženog u fiktivnom arbitražnom sporu između stranog ulagača i države, inspirisanom stvarnim istorijskim događajima.

Pripreme u oblasti međunarodnog investicionog prava i međunarodne arbitraže koje su trajale od oktobra 2017-marta 2018 vodili su nastavnici Katedre za međunarodno pravo prof. dr Maja Stanivuković, prof. dr Sanja Đajić, doc. dr Petar Đundić, saradnik u nastavi Bojana Ristić, kao i advokat Boško Kaćanski. Takmičarima je u istraživanju svesrdno pomagala i studentkinja treće godine, Angelina Ilić i advokatski pripravnik Nemanja Novaković.

Odlazak tima u Frankfurt omogućili su GIZ, Advokatsko ortačko društvo Moravčević-Vojnović i partneri i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.