Uticaj pandemije Covid-19 na arbitražni postupak – izazovi, iskustva i (tehnološka) rešenja

Dana 8. maja 2020. godine u koordinaciji Hrvatske udruge mladih pravnica i pravnika u arbitraži (YCAP – Young Croatiatn Arbitration practitioners) i sekcije arbiražnih delatnika mlađih od 40 godina našeg Arbitražnog udruženja, održan je prvi zajednički vebinar pod nazivom „Uticaj pandemije KOVID-19 na arbitražnipostupak – izazovi, iskustva i tehnološka rešenja“.

Tamara Manasijević iz advokatske kancelarije ARP iz Beča je kao predstavnik YCAP bila uvodničar dok je Nenad Kovačević iz advokatske kancelarije CMS Beograd u svojstvu ko-predsednika sekcije mlađih od 40 godina bio moderator rasprave.

U raspravi koju su vodili Ema Vidak-Gojković iz advokatske kancelarije King & Spalding iz Londona kao i Mladen Stojiljković iz advokatske kancelarije Vischer AG iz Ciriha istaknuto je da je pandemija KOVID-19 dovela do velikih promena u praksi te da su stranke sada još više nego ranije upućene da koriste moderne tehnologije imajući u vidu trenutna ograničenja u kretanju.

Uz brojne primere iz prakse istaknuti su brojni pravni ali i praktični izazovi prilikom organizacije i održavanja tzv. virtuelnih ročišta uz napomenu da se arbitražni svet već promenio, da će ove promene u određenoj meri ipak biti trajne te da je sada na arbitražnoj zajednici (strankama, advokatima i arbitrima) da pronađu način da se što bolje prilagode novim okolnostima.

Sve veće korišćenje novih tehnologija prema mišljenju govornika predstavlja ne samo još jednu prednost arbitraže nego i priliku za arbitražne stručnjake sa našeg područja da se lakše prikažu na svetskoj sceni.

Vebinar je izazvao veliko interesovanje i predstavlja prvi u nizu događaja koji će organizovati Arbitražno udruženje u saradnji sa svojim saradnicima i partnerskim organizacijama.