VII Београдска арбитражна конференција

VII Београдска арбитражна конференција

[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_text]

Удружење за арбитражно право је у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, Немачком арбитражном институцијом (DIS) и GIZ-ом у склопу VIII Belgrade Open Pre Moot турнира који је одржан 21. и 22. марта 2015. године као припремно такмичење за Willem C. Vis International Arbitration Moot такмичење из међународног привредног и арбитражног права, дана 20. марта 2015. године организовало седму по реду Београдску арбитражну конференцију (Belgrade Arbitration Conference) у амф. V Правног факултета Универзитета у Београду.

Радом првог панела, који је разматрао „горуће теме“ арбитражног права, руководио је Стивен Финицио (Steven Finizio), адвокат у лондонској канцеларији Wilmer Hale. Први панел се бавио недавно донетим упутствима за заступање странака у арбитражи које је сачimg_ 092инила Међународна адвокатска комора, о чему је говорио др Штефан Риглер (Stefan Riegler), партнер у бечкој канцел   арији Baker & McKenzie, обезбеђењем трошкова поступка, о чему је говорио др Фридрих Розенфелд (Friedrich Rosenfeld), адвокат у канцеларији Hanefeld из Хамбурга, о питањима улоге и овлашћења арбитара за хитне ситуације (emergency arbitrators), уз навођење примера из праксе, излагала је Жива Филипич, правни саветник при Арбитражи Mеђународне трговинске коморе у Паризу, а о могућностима побијања међуодлука и делимичних одлука говорила је Ана Масер (Anna Masser), адвокат у циришкој канцеларији LALIVE.

Други панел је био усредсређен на проблеме арбитражног поступка када се поступак тиче плуралитета субјеката, уговора или предмета спора и њиме је руководила професор др Јелена Перовић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Београду. У оквиру овог панела дискутовало се о питањима проширењу дејD201503200070MVPства арбитражног споразума на трећа лица, о чему је говорио Милан Лазић, партнер у београдској канцеларији Карановић-Николић, проблемима заснивања надлежности када се спор тиче више уговора, о чему је излагао др Флориан Мос (Florian Mohs), адвокат из циришке канцеларије Pestalozzi, могућностима спајања поступака, о чему је говорио Лука Криштовић Блажевић, адвокат из париске канцеларије White & Case, и проблемима решавања спорова који произлазе из уговора који се тичу статусних промена привредних субјеката, о чему је говорио Кристоф Линдингер (Christoph Lindinger), партнер у бечкој адвокатској канцеларији Schoenherr.

Организацију Београдске арбитражне конференције која је окупила преко 250 учесника из 30 држава су и ове године подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, адвокатске канцеларије Wilmer Hale из Лондона и White & Case из Париза, као и београдске канцеларије Моравчевић, Војновић & Партнерс у сарадњи са Schoenherr и Карановић-Николић.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]