ICC YAF: Careers in International Arbitration: under-40 Perspectives and Challenges

Dana 22. novembra 2019, u prostorijama advokatske kancelarije CMS Beograd, Sekcija za  arbitražne delatnike mlađe od 40 godina Arbitražnog udruženja u saradnji sa Forumom mladih arbitara Međunarodne trgovinske komore (ICC YAF), organizovala je debatu o razvoju karijere u međunarodnoj trgovinskoj arbitraži sa fokusom na perspektive i izazove za arbitražne delatnike mlađe od 40 godina.

Završno izlaganje je priredila  Danijela Karolus – Bruner (Daniela Karollus – Bruner) iz advokatske kancelarije CMS Beč, a govorila je o značaju kako rada u kancelariji tako i životu van kancelarije. Ona je naglasila da je u cilju izgradnje karijere u arbitraži podjednako važno naporno raditi na slučajevima ali i da se ne ostane samo iza računara već i da se prisustvuje događajima.

Tokom razgovora na panelu,  Bendžamin Gotlib (Benjamin Gottlieb) iz advokatske kancelarije Shellenberg Wittmer (Cirih), Minu Gvardjančić iz advokatske kancelarije Karanović i partneri (Ljubljana), Dalibor Valničić iz advokatske kancelarije Wolf Theiss (Zagreb), Senka Mihaj iz advokatske kancelarije MIM (Beograd) i Sonja Otenhajmer iz advokatske kancelarije CMS (Beč) podelili su svoje priče o karijeri, preprekama i izazovima kroz koje su prošli u izgradnji svojih arbitražnog karijera. Publika je imala priliku da čuje dosta preporuka, saveta o tome šta treba/ne treba raditi (dosanddonts”) kada se trasira karijera u arbitraži. Neki od saveta koji su bili posebno istaknuti jeste da se ne treba bojati da se preuzme odgovornost, da se postavljaju pitanja, da se jasno iskazuje mišljenje, da se bude samouveren umesto arogantan i da se govori i druži sa kolegama.

Veliko nam je zadovoljstvo što je događaj pohađao i Sebastijano Nesi (Sebstiano Nessi) iz advokatske kancelarije Shellenberg Wittmer (Ženeva), predstavnik Foruma mladih arbitara Međunarodne trgovinske komore za Srbiju. Moderatori rasprave su bili ko-predsedavajući Sekcija za arbitražne delatnike mlađe od 40 godina Arbitražnog udruženja, Nenad Kovačević (CMS Beograd) i Sara Penđer (Stanković i partneri).

Želeli bismo da se zahvalimo publici posebno za njihovo aktivno učešće i važne komentare.