BAC i KIAP organizovali zajedničku konferenciju o Srbiji kao relevantnoj jurisdikciji za međunarodnu arbitražu

Početkom oktobra 2023. godine Beogradski arbitražni centar i ruska advokatska kancelarija KIAP sa sedištem u Moskvi organizovali su zajedničku onlajn konferenciju na temu Srbije kao relevantne jurisdikcije za međunarodnu arbitražu. Konferencija je bila namenjena klijentima advokatske kancelarije kako bi se upoznali sa pravnim okvirom arbitraže u Srbiji, radom i pravilnikom Beogradskog arbitražnog centra i srpskim pravom kao merodavnim u međunarodnim trgovinskim ugovorima. Konferenciji su prisustvovala 60 učesnika, koji su postavljali brojna pitanja i pokazali veliku zainteresovanost za arbitražu u Srbiji i BAC.

Govornici na konferenciji bili su:

  • Prof. dr Maja Stanivuković, predsednica BAC-a, sa prezentacijom o opštem pravnom okviru arbitraže u Srbiji i o prednostima i manama Srbije kao sedištu arbitraže,
  • Prof. dr Vladimir Pavić, potpredsednik BAC-a, sa prezentacijom o Udruženju za arbitražno pravo, Beogradskom arbitražnom centru i njegovom pravilniku,
  • Prof. dr Miloš Živković, član predsedništva BAC-a, sa prezentacijom o opštem okviru srpskog trgovinskog i ugovornog prava i CISG-u.
  • Advokat dr Jovan Nikčević, član Udruženja za arbitražno pravo, sa prezentacijom na temu sprovođenja arbitraže u Srbiji iz ugla stručnjaka iz prakse.

Konferencijom je moderirala Anastasiя Rяbova, advokat u sektoru za međunarodnu trgovinsku arbitražu KIAP-a, članica Russian Women in Arbitration i ICC Russia Arbitration Committee.

Događaj je održan na ruskom i engleskom jeziku uz simultani prevod.